Ondernemerschap is taakvolwassenheid en lef

Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

Hoe taakvolwassen zijn ze nou eigenlijk?

Ondernemers onder elkaar, herken je dit?
Jouw medewerkers zijn vakbekwaam: geschoold, opgeleid en bijgeschoold. En ze zijn ook gemotiveerd, ze zeggen enthousiast dat ze graag willen. Jij vertrouwt dus op hen, je behandelt ze taakvolwassen en geeft hun de verantwoordelijkheden die passen bij hun taken en rol. En dan gebeurt er iets onvoorziens: grillige markt, hevige concurrentie, bovengemiddeld veel openstaande vacatures, covid-19 en dat heeft impact. Misschien denk jij wel dat verantwoordelijkheden worden afgeschoven en de motivatie afneemt. Dat kansen niet (meer) worden gezien, laat staan benut. En dat er erg laks wordt omgegaan met de centen. En allemaal kijken ze naar jou voor antwoorden….

 

Ondernemerschap, hoe ziet dat er dan uit?

Jij begrijpt als geen ander dat de onderneming continu te maken heeft met externe factoren. En je hebt inmiddels voldoende ervaring om hiermee om te gaan en medewerkers daarbij te helpen. Je maakt gezamenlijk plannen, stelt doelen, opereert kostenbewust en laat medewerkers meebeslissen. Gepassioneerd over jouw product of dienst en altijd klant gedreven, want zonder klanten geen bestaan, laat staan groei. Daarom ga je regelmatig bij jouw klanten te rade welke behoeften zij hebben en is innoveren jou niet vreemd. Jij zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen en dynamiek in de markt. Dat is de reden dat je niet (snel) in paniek raakt en in beweging blijft. Je weet dat zodra je, zoals een hert verlamd in de koplampen, stil valt je zéker geraakt wordt. Je durft nieuwe dingen te proberen en toont lef door net zolang naar oplossingen te zoeken tot deze werken!

 

Hoe laat je ondernemerschap zien en kun je dit helpen ontwikkelen?

Hoe check je of zorg je ervoor dat de mensen hun kennis, ervaring en wilskracht inzetten en in beweging blijven, rust bewaren of reageren vanuit vertrouwen?Met andere woorden, hoe stel je vast of stimuleer je dat medewerkers lef tonen en uit hun comfortzone stappen? Vijf tips:

  1. Doel(en) voor ogen houden, (mogelijk bijstellen) en de medewerkers bewust houden van de doelen door ze te (laten) herhalen.
  2. Vraag de mensen niet om 1, maar om tenminste 2 oplossingen/ ideeën en de kans is groot dat de tweede al beter is.
  3. Help met de kleine stapjes (subdoelen). Grote doelen, kleine stapjes. Kleine stapjes dragen bij aan realiteitszin en motiveren, omdat ze haalbaar blijken.
  4. Feiten verzamelen en bespreken, hou je vast aan de feiten door te controleren en door te vragen.
  5. Zelf het goede voorbeeld blijven geven, doorzetten, laten zien hoe jij het doet en wat het oplevert.

Weten hoe wij jou daarbij kunnen helpen? https://www.sanotie.nl/wat-wij-doen/open-trainingen of laat een opmerking achter.

Open trainingen

De Open trainingen van SANOTIE verschaffen u inzichten, helpen u uw vaardigheden te ontwikkelen, uw effectiviteit te vergroten en uw netwerk uit te breiden in een groep met deelnemers uit verschillende organisaties. Onze persoonlijke aandacht en praktijkgerichte aanpak maken de training voor u dírect toepasbaar en ook uiterst waardevol als u een managementopleiding bij een andere organisatie hebt gevolgd.

De open trainingen worden zo gepland dat alle dagen met een oefenfase van 1 maand achter elkaar verzorgd kunnen worden. Dit betekent dat we starten in de maanden januari, februari, september, oktober, november en december. Exacte data worden in overleg met de deelnemers vastgesteld. Heeft u interesse? Neem dan contact op voor een persoonlijk advies.