Hoeveel lef heb je eigenlijk nodig?

Wat is jouw grootste angst?

Ik bedoel niet de angst voor reëel gevaar of de dood, maar de angst die je klein houdt. Die je afremt, die ervoor zorgt dat je niet doet wat je wél wilt.

Angst in de vorm van vrees en onzekerheid, bang om te falen, bang wat anderen ervan vinden of ervan gaan zeggen. Bang om afgewezen te worden of ‘nee’ te horen. Dit is een reële angst, want het is een feit dat jij er last van hebt.

Of het terecht is dat jij jezelf op die manier afremt en klein houdt, dat vind ik niet. Waarom zou je?

Herken je dat, een situatie waarvan je achteraf precies weet wat je had willen zeggen of hoe je had willen reageren? Onbewust wist je dat ook toen de situatie zich voor deed, maar toen ‘kwam je er niet op’, was je niet dapper genoeg.

Wanneer ben jij trots op jezelf?

Wanneer zijn de meeste mensen trots op zichzelf? Als zij iets hebben overwonnen, als ze dapper zijn geweest. Iets afmaken wat je al te lang uitstelt, het gesprek aan gaan waar je al zo lang tegen aan hikt. Of als je in een situatie lef hebt getoond en meteen hebt gezegd wat je wilt zeggen.

Het gaat altijd over iets doen, jezelf ergens toe aanzetten of in beweging zetten. Dan leef je vrij, omdat je durft te doen wat voor jou belangrijk is!

Hoeveel lef heb je daarvoor nodig?

Dus je weet vaak wel wat je had willen zeggen of doen en tóch doe je het niet, iets houdt je tegen. Om een eerste stap te zetten kun je jezelf twee vragen stellen:

1. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik doe wat ik belangrijk vind?
2. Wat is het beste dat er kan gebeuren als ik doe wat ik belangrijk vind?

Schrijf jouw antwoorden op en zijn er meer/betere antwoorden op vraag 2 dan ga je het doen!

Makkelijk? Misschien niet….., jij kent jezelf het beste. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk zónder gemakzuchtig te worden.

Kies iets dat je al een tijdje uitstelt, feedback geven aan een collega of een belletje naar een klant en stel jezelf die vragen.

Wees dapper, gun jezelf kans op succes en geniet van dat trotse gevoel!

Open trainingen

De Open trainingen van SANOTIE verschaffen u inzichten, helpen u uw vaardigheden te ontwikkelen, uw effectiviteit te vergroten en uw netwerk uit te breiden in een groep met deelnemers uit verschillende organisaties. Onze persoonlijke aandacht en praktijkgerichte aanpak maken de training voor u dírect toepasbaar en ook uiterst waardevol als u een managementopleiding bij een andere organisatie hebt gevolgd.

De open trainingen worden zo gepland dat alle dagen met een oefenfase van 1 maand achter elkaar verzorgd kunnen worden. Dit betekent dat we starten in de maanden januari, februari, september, oktober, november en december. Exacte data worden in overleg met de deelnemers vastgesteld. Heeft u interesse? Neem dan contact op voor een persoonlijk advies.