Dacht u: “De vakantie is voorbij en nu moet ik weer?”

Photo by ThisisEngineering RAEng on Unsplash

Stapels van voor de vakantie op het volle bureau staren je aan. Het lijkt of niemand anders op vakantie is geweest, alsof alles tijdens je afwezigheid gewoon is doorgegaan. Ook de emails en de geeltjes met nieuwe vragen zijn binnen blijven komen. Voor de vakantie was je er erg aan toe, na de vakantie binnen een week alweer!

De moed zakt je in de schoenen. Als je niet uitkijkt begin je al te dromen over de vakantie van volgend jaar.

Wat zou het fijn zijn als je dit vervelende gevoel, deze misère kon omzetten in blijdschap. In nieuwe zin, een nieuw elan. Het komend jaar gewoon eens heel anders, misschien zelfs dat je volgend jaar wel op vakantie gaat maar het niet nodig hebt en je tijdens je vakantie zelfs al kunt verheugen op je thuiskomst en je eerste dag op het werk!

Hoe kun je zorgen dat je met een opgeruimd gemoed aan je eerste werkdag begint?

Bureau leegmaken, met een schone lei beginnen! Zet een flipover neer en noteer hoe je het het komend jaar gaat aanpakken. Neem hier de tijd voor en weersta met een ontspannen vakantieglimlach de verleidingen om in het oude patroon te stappen. Dus niet eerst alle vragen en telefoontjes die er liggen, níet eerst alle emails lezen en beantwoorden. Juist de waan van de dag is de grote valkuil! Voor je het weet zit je in dezelfde sleur. Wat ga je anders doen zodat je volgend jaar ontspannen op vakantie gaat en ontspannen terugkomt. Noteer dit allemaal op de flipover, de volgorde of urgentie zijn niet belangrijk, begin gewoon met schrijven en noteer alles!

Hang het zichtbaar op, je gaat nu een verband zien, een rode draad, je krijgt heldere inzichten hoe je het anders gaat doen! Niet geleefd worden maar leven, zelf je koers bepalen! Dat kan alleen als je een duidelijk doel hebt. Noteer dit en hang het zichtbaar op. Je zult merken: dit geeft al energie!

Ha fijn, de goede dingen goed doen, in de juiste volgorde, jouw volgorde.

Hoe voortaan fluitend naar het werk?

Schoon bureau, duidelijke planning die tot gestelde doelen leidt. Agenda ingedeeld in blokken, dus nooit meer 12 uur in 8 uur gepropt (wie houden we voor de gek?!). Gewoon 6 uur in 8 uur stoppen, dat kan wel, alleen de gedachte al maakt me blij! Afspraken alleen ingepland als vooraf een duidelijk (SMART) doel is gesteld en anders gewoon niet doen! Moet je eens kijken wat dat oplevert. Anderen gaan beter nadenken voor ze beslag zullen leggen op jouw tijd, de afspraken hebben meer kwaliteit want zijn beter voorbereid. Blokken, zodat eventuele brandjes direct kunnen worden geblust zonder dat ze de planning in de war zullen schoppen. Er zullen trouwens ook veel minder brandjes voorkomen! Ontspannen de dag afsluiten en je verheugen op morgen. De blije manager/directeur!

En volgend jaar heerlijk ontspannen op vakantie, niet omdat je het nodig hebt, niet omdat het moet maar gewoon omdat het kan.

Veel werkplezier!

Wim Buschman

Open trainingen

De Open trainingen van SANOTIE verschaffen u inzichten, helpen u uw vaardigheden te ontwikkelen, uw effectiviteit te vergroten en uw netwerk uit te breiden in een groep met deelnemers uit verschillende organisaties. Onze persoonlijke aandacht en praktijkgerichte aanpak maken de training voor u dírect toepasbaar en ook uiterst waardevol als u een managementopleiding bij een andere organisatie hebt gevolgd.

De open trainingen worden zo gepland dat alle dagen met een oefenfase van 1 maand achter elkaar verzorgd kunnen worden. Dit betekent dat we starten in de maanden januari, februari, september, oktober, november en december. Exacte data worden in overleg met de deelnemers vastgesteld. Heeft u interesse? Neem dan contact op voor een persoonlijk advies.